KEP - Kayıtlı Elektronik Posta
KEP - Kayıtlı Elektronik Posta
KEP; elektronik posta göndericisinin, iletinin içeriğinin bir başkası tarafından değiştirilip değiştirilmediğinin ve gönderim zamanının kesin olarak belirlendiği sistemdir. Bu kesinliği sağlayan temel öğeler ise; güvenli elektronik imza ve zaman damgasıdır.
KEP Mevzuatı
Kayıtlı elektronik posta, Türk hukukuna 14 Şubat 2011 tarih ve 27846 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun18/3 maddesi girmiştir.
KEP Kullanım Alanları
Oldukça güvenli olan KEP sayesinde devlet kurumları, işletmeler, özel ve tüzel kişiler yasal dayanağa sahip olacak şekilde veri alışverişinde bulunabilir, iletişim kurabilir.
KEP Sık Sorulan Sorular
KEP, e-imza, yazılım, robotik otomasyon süreçleri, toner tasarruf çözümleri ve zaman damgası hakkında aklınıza takılabilecek, en çok merak edilen soruları Sıkça Sorulan Sorular bölümünde cevaplandırdık.
Çıktığı günden bugüne 28 milyondan fazla kişi ve işletme tarafından kullanılmaktadır.
KEP Başvuru Evrakları
Kurumsal ve bireysel KEP Başvurusu için gerekli olan evrakları buradan inceleyebilirsiniz.
Bireysel Kep Hesabı Açılması İçin Gereken Belgeler:
- Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen geçerli resmî belge
- Bireysel Müşteri Taahhütnamesinin imzalı hali
- Başvuru sırasında sözleşmenin eki olarak imzalanacak, eksiksiz ve hatasız doldurulmuş, TNB TEKNOLOJİ Bireysel KEP Hesabı Başvuru Formu.
*Önemli* Bireysel online başvuru sırasında elektronik imza ya da mobil imzanız ile bireysel müşteri taahhütnamesini sistem üzerinden imzalayabilirsiniz. Bu durumda yukarıda belirtilen belgelerin ayrıca teslim edilmesine gerek yoktur.
Seçmiş olduğunuz tarife E-imzalı bir tarife ise, (KEP ve e-imza alacak kişinin aynı kişi olması kaydı ile) yukarıdaki belgelere ek olarak;
- E-imza başvuru formu
- Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen resmi belgesi ve belgenin fotokopisi,
- Sertifika içine çalıştığınız kurum bilgisi eklenecek ise 6 aydan eski olmamak kaydıyla “Ticaret Odası Faaliyet Belgesi”nin aslı ve firma yetkilisi imza sirkülerinin fotokopisinin KEP başvuru belgeleri ile beraber işlem yetkilisi tarafından şahsen kimlik doğrulama merkezine teslim edilmesi gerekmektedir. Bireysel KEP hesabı ile birlikte seçilen e-imza paketinde, e-imzayı alacak kişinin kimlik doğrulama işlemi merkezde, şubemizde, bayilerimizde ve noterde yapılmaktadır.
Kurumsal Kep Başvurusu:
- Tüzel kişinin MERSİS Numarası var ise MERSİS Numarası kaydı ve numarası
- Noter onaylı imza sirkülerinde yer alan yetkilendirmelere uygun olarak imzalanmış ve kaşelenmiş Kurumsal Kullanıcı Taahhütnamesi
- Tüzel kişilerin işlem yetkilisi olarak belirledikleri kişilerin kimlik tespiti için nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, avukatlık belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen geçerli resmî belge
- Ticaret sicil numarasını içeren, Ticaret Sicil Memurluklarından alınmış olan Ticaret Sicil Tasdiknamesinin veya Faaliyet Belgesinin fotokopisi
- Noter onaylı imza sürkülerinin aslı ya da noter onaylı ‘aslı gibidir’ orjinali (TNB TEKNOLOJİ merkezine gelen ya da yerinde kimlik doğrulama hizmetinden faydalanan şirketlere imza sirkülerinin orijinalinin görülmesi esas olmak üzere fotokopisi ile işlem yapılır. )
- İşlem yetkilisi, şirketin kanuni temsilcisi değil ise noter onaylı KEP konulu vekaletnamenin aslı ( Vekaletname Örneği )
Seçmiş olduğunuz tarife E-imzalı bir tarife ise, yukarıdaki belgelere ek olarak;
- E- imza Başvuru Formu
- Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen resmi belgesi ve belgenin fotokopisi,
- Sertifika içine çalıştığınız kurum bilgisi eklenecek ise 6 aydan eski olmamak kaydıyla “Ticaret Odası Faaliyet Belgesi” nin aslı ve firma yetkilisi imza sirkülerinin fotokopisinin KEP başvuru belgeleri ile beraber işlem yetkilisi tarafından şahsen kimlik doğrulama merkezine teslim edilmesi gerekmektedir.
- Kurumsal KEP hesabı ile birlikte seçilen e-imza paketinde, e-imzayı alacak kişinin kimlik doğrulama işlemi Merkezde, şubemizde, bayilerimizde ve noterde yapılabilmektedir.
KAMU KEP Hesabı açılması için gerekli belgeler;
- Kurumun KEP adresi almayı talep ettiğine dair kurumu temsile yetkili yöneticinin imzası ile hazırlanacak üst yazı
- Kurum yetkilisinin Atama Yazısı Örneği (Aslı Gibidir Onaylı)
- Kurumu temsile yetkili kişi tarafından imzalanan ve kurum kaşesi ile kaşelenmiş Kamu Kullanıcı Protokolü
- Kamu Kep Hizmeti Başvuru Formu
- Kurum Bilgileri (Ek.1.a) Kep Adresi Bilgileri (Ek.1.b) (Her KEP Hesabı için 1 adet) Kurum İşlem Yetkilisi Bilgileri (Ek.1.c) (Tüm KEP Hesapları için)
- Kimlik tespiti amacıyla, İşlem Yetkilisinin, kurum yetkilisi tarafından imzalı ve kaşeli, üzerinde fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunan Nüfus Cüzdanı, Pasaport ya da Sürücü Belgesi Kamu kurumları www.tnbteknoloji.com.tr ’da online ön başvuru yaptıktan sonra kamu başvuru kılavuzu e- postanıza yollanacaktır. Yardım için çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.
Seçmiş olduğunuz tarife E-imzalı bir tarife ise, yukarıdaki belgelere ek olarak;
- E- imza Başvuru Formu
- Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen resmi belgesi ve belgenin fotokopisi,
- Sertifika içine çalıştığınız kurum bilgisi eklenecek ise 6 aydan eski olmamak kaydıyla “Ticaret Odası Faaliyet
- Belgesi”nin aslı ve firma yetkilisi imza sirkülerinin fotokopisinin KEP başvuru belgeleri ile beraber işlem yetkilisi tarafından şahsen kimlik doğrulama merkezine teslim edilmesi gerekmektedir. Kamu KEP hesabı ile birlikte seçilen e-imza paketinde, e-imzayı alacak kişinin kimlik doğrulama işlemi İstanbul ve Ankara’da TNB TEKNOLOJİ merkezinde, şubelerde ve Noterde yapılabilmektedir.
Yasal
Güvenlik
KEP sistemi gönderici/alıcının kimliklerinin belli olduğu, tarafsız yasal koruma ve güvence sunar.
Bütünlük
KEP sistemi standart elektronik postadan farklı olarak gönderi zamanının, elektronik posta içeriğinin değiştirilmesine imkan vermeyerek gönderi bütünlüğünü ve orijinalliğinin korunmasını sağlar.
Zaman ve
Maliyette Tasarruf
Islak imzalı gönderim yerine elektroink ortamda gönderim yapılması imkan sunduğu zaman ve maliyet tasarrufu sağlar. Kağıt ve gönderim masrafınız azalır.
Üstün
Verimlilik
KEP sistemi ile kazanılan zaman ve fiziki ortama ihtiyacın ortadan kalkması ile verimlilik seviyesinin artırılmasını sağlar,
Çevrecilik
KEP sistemi resmi yazışmalardaki kağıt ortamını ortadan kaldırarak kağıttan tasarruf edilmesini sağlar.
Saklanabilirlik
Yazışma sırasında her aşamada oluşturulan KEP delilleri KEPHS tarafından kayıt altına alınır ve 20 yıl boyunca saklanır.
Kanıt
Niteliği
Gönderimlerde oluşturulan KEP delilleri KEPHS tarafından kayıt altına alınır ve 20 yıl boyunca saklanır. Uyuşmazlık halinde mahkemede hukuken geçerlilik sağlar.
Değerli Müşterilerimizin Bizim Hakkımızdaki Sözleri



TTEM Bilişim'den 4 yıl önce KEP adresi aldım. Belki onlar için çok küçük bir hizmet ama bizimle her türlü konuda bıkmadan yılmadan ilgilendiler. Başka sorunlarımız olduğunda bile çekinmeden yarım ettiler. Emre Bey özelinde bütün çalışanlara teşekkür ediyorum.
KEP ve e-imzamızı TTEM bilişimden aldık. Telefon desteği sayesinde her türlü sorunumuza hızlı çözüm üretebiliyorlar. Bütün arkadaşlara teşekkür ederim.
KEP konusunda gerçekten çok başarılılar. KEP deyip geçmeyin gerçekten bazen çok uğraştırıyor. Destek almak zorunda kalıyorsunuz. Ne zaman ihtiyaç duysak TTEM bilişimde çalışan arkadaşlar yardımımıza koşuyorlar.